уторак, 8. април 2008.

poštovanje ljudskih-seksualnih prava u Srbiji

Sve mi se čini da se pred svake izbore u ovoj našoj/vašoj i ničijoj zemlji Srbiji svi dosete da poštuju ljudska prava. Svima je kao stalo da Srbija bude manje/više evrposka zemlja koja će poštovatisva ljudska prava. Kada se tako hvališu i razbacuju rečima o svojoj demokratičnosti i borbi za ''bolje sutra'', niko ne spomene seksualna prava tj. osnovno ljudsko pravo ka slobodi izbora seksualne orijentacije bez obzira da li je ona heteroseksualna, homoseksualna, biseksualna...niko ne spominje ni interseksualne osobe. Svi pripadnici/ce seksualnih manjina su manje ili više ''tabu tema'' o kojoj skoro ni jedan srpski/a političar/ka ne govori. Dakle Srbi/kinje, građani/anke Srbije ovaj teks je poziv za razmišljanje.
Dušan Janković

Svako ima pravo na normalan život , i SVE sto on podrazumeva.
primer:
stanje u Srbiji:''Diskriminacija na osnovu seksualne opredeljenosti, iako je zabranjena Ustavom i nekim posebnim zakonima, veoma je čest i rasprostranjen vid diskriminacije kod nas. Iz razgovora sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava osoba istopolne seksualne orijentacije Labris, Gayten i Safe Pulse of Youth, saznajemo da se i one stalno susreću sa slučajevima diskriminacije i nasilja prema istopolno seksualno orijentisanim osobama.
Najčešća je diskriminacija u vidu verbalnog vređanja i omalovažavanja od strane pojedinaca zbog rodnog izražavanja (npr. stil oblačenja, ponašanja...), ali je diskriminacija prisutna i prilikom obraćanja institucijama uopšte, na primer na fakultetima, u zdravstvenim ustanovama itd. Mediji, takođe, često emituju govor mržnje koji niko ne sankcioniše iz čega se stiče utisak da je otvorena diskriminacija pripadnika ove grupe ne samo dozvoljena i opravdana već da predstavlja društveno poželjno ponašanje. (istraživanje „Lezbejska i gej populacija u štampanim medijima u Srbiji“ NVO Labris, 2006.) Trenutno nema sudskih postupaka za diskriminaciju po ovom osnovu, a ranije je vođen postupak za diskriminaciju po osnovu homofobije koji je završen odustajanjem od tužbenog zahteva zbog dužine i komplikovanosti procesa ''.

rešenje:''U skladu sa „Deklaracijom o seksualnim i reproduktivnim pravima“ koja je prihvaćena na XIV Svetskom kongresu seksologije u Hong Kongu, prihvatamo da su seksualna prava „univerzalna ljudska prava zasnovana na slobodi, dostojanstvu i jednakosti koja su svojstvena svim živim bićima. Da bi se osiguralo da se ljudska bića i društva razvijaju zdravu seksualnost, seksualna prava se moraju priznati, promovisati, poštovati i braniti od strane svih društava svim sredstvima“.
Napomena: delovi teksta su u celini ili delovima preuzeti sa http://www.bgcentar.org.yu/

Нема коментара: