четвртак, 17. април 2008.

pederastija u antiškoj grčkoj

Istopolni odnosi u antičkoj Grčkoj imali su drugačiju formu i bili su zasnovani na drugačijoj društvenoj praksi nego što je to slučaj danas. Sam pojam seksualne orijentacije nije postojao kao princip identifikovanja. Pederastija je bila najrašireniji oblik istopolnih veza u antičkoj Grčkoj. Bila je to veza između odraslog muškarca (erasta - ljubavnika) i mladića (eromenosa - ljubimca), koja je imala edukativni i mentorski karakter. U broju teorija se smatra da, iako se od mladića očekivalo da bude u vezi sa muškarcem, bilo je nedozvoljeno da na jednaki način učestvuje u seksualnom zadovoljstvu sa njim. Prema očekivanjima koja su postavljena mladiću, on nije smeo da u toku seksualnog odnosa oseća uzbuđenje. Dok se broj savremenih učenjaka, kao što su Foucault, Kenneth Dover i David Halperin slaže i podržava ovu tezu, kasniji kritičari ovo smatraju „modernom bajkom“ i argumente protiv nalaze u crtežima na antičkoj keramici.
Pederastija je bila važan deo građanskog, političkog, vojnog života, kao i tema mitova, filozofije i književnosti i umetnosti.Odnos između erasta i eromenosa bio je fundamentalan za klasični društveni i obrazovni sistem, imao je kompleksni kod ponašanja i predstavljao je važnu instituciju za višu klasu. Ovi odnosi bili su uređeni zakonom. Takođe, ovi odnosi smatrani su sveti u okviru vladajuće religije i istopolni odnosi bili su opisani u mnogim mitovima o bogovima i herojima (Apolon i Hijakint, Zevs i Ganimed (mitologija), Herakle i Hilas, Pan i Dafnis, Ahilej i Patroklo, Orest i Pilad). Ono oko čega danas postoje rasprave među naučnicima jeste pitanje da li je pederastija bila raširena među svim klasama ili je bila rezervisana samo za aristokratiju.
Pederastija(i homoseksualnost) u vojsci Stare Grčke
Sveta četa Tebe (grčki: ἱερός λόχος τών Θηβών) bila je trupa probranih vojnika, sastavljena od 150 parova ljubavnika, koja je činila elitnu jedinicu tebanske vojske u 4. veku pre nove ere. Osnovao ju je 378. p.n.e. tebanski vojni zapovednik Gorgida. Jedinica je imala ključnu ulogu tokom bitke kod Leuktre u kojoj je Teba pobedila nadmoćniju Spartu. Sveta četa je potpuno uništena u bitci kod Heroneje, 338. godine.
Razlog za osnivanje ove jedinice nalazio se u ideji da će se ljubavnici boriti hrabrije i međusobno povezanije nego što bi to činili neznanci bez međusobnih jakih veza. Plutarh smatra da su Tebanci na stvaranje ove čete bili inspirisani Platonovom Gozbom. U Gozbi Fedar kaže:
„Kad bi se, dakle, moglo udesiti da se država ili vojska sastavi samo od ljubavnika i ljubimaca, onda ne bi niko bolje boravio u svojoj državi nego ovi koji bi se uzdržavali od svih sramota i nadmetali se jedni s drugima za svaku lepotu; i boreći se jedni do drugih, takvi ljudi, pa da ih se i samo malen broj, pobedili bi, tako reći, ceo svet. Jer, čovek koji ljubi zacelo bi teže podneo da ga vidi njegov ljubimac kako je ili pobegao iz borbenog položaja ili odbacio oružje, nego da ga u tome vide svi ostali; i voleo bi mesto toga i više puta poginuti; a tek ostaviti svoj ljubimca ili mu ne pomoći kada je u opasnosti – niko nije takva strašivica da ga ne bi sam Erot oduševio za junaštvo, tako da bude jednak sa onim koj i je najbolji junak po prirodi.“
napomena: informacije su u celini ili delovima preuzete sa www.wikipedija.org

Нема коментара: